Goeddoen met winst maken. Naar een economisering van zorg en beroepsethiek?

Toenemende economisering plaatst zorgverleners in een sterker krachtenveld van belangen, met alle consequenties vandien voor het zorgverlenend handelen en de beroepsethiek. In deze studie worden de uitdagingen en de gevaren, de kansen en de risico’s geschetst.

Aanleiding

Toenemende economisering plaatst zorgverleners in een sterker krachtenveld van belangen, met alle consequenties van dien voor het zorgverlenend handelen en de beroepsethiek. Dit is een achtergrondstudie voor het signalement ‘Economisering van zorg en beroepsethiek’.

Hoofdvraag

Wat zijn de uitdagingen en de gevaren, de kansen en de risico’s van economisering voor de zorg en de beroepsethiek? (afgeleid) Zullen zorgverleners efficiënter, meer betrokken en meer verantwoord gaan handelen door economisering of strategischer en onverschilliger?

Ethische discussie

In de beroepsethiek van zorgverleners zijn twee kernwaarden in het geding door economisering: - het belang van ‘vertrouwen’ in de zorgverlening - het belang van een ‘professionele’ standaard, met name wat de kwaliteit van de zorg betreft Economisering heeft tot mogelijk gevolg dat deze waarden meer onder druk komen te staan. De vraag is hoeveel waarde wij aan die waarden hechten.

Doelgroep

Overheid, politici, zorgverleners, zorginstanties

Aanbeveling

Beroepsethiek moet naar vorm en inhoud actief worden ontwikkeld en bevorderd om de zorg blijvend te kunnen dienen. Beleidsmakers staan voor de opgave duidelijk te maken – in termen van maatregelen – dat de risico’s van meer markt voldoende kunnen worden ondervangen door andere beleidsinstrumenten, met name wet- en regelgeving en zelfregulering in het veld. Bovendien moeten zij aangeven – in termen van visie – welke fundamentele waarden voor hen richtinggevend zijn voor de toekomstige zorg.