Thuiszorgtechnologie: achtergrondstudie

Steeds meer vormen van medische technologie worden geschikt voor toepassing thuis, hoewel niet elke thuissituatie geschikt is voor elke mogelijke techniek. De verplaatsing van paramedische en medische handelingen naar thuis heeft allerlei gevolgen voor de inhoud en organisatie van de zorg. En dat brengt nieuwe ethische dilemma’s met zich mee. Deze achtergrondstudie gaat daarop in.

Aanleiding

Thuiszorgtechnologie is technologie die paramedische en medische handelingen buiten de muren van instellingen mogelijk maakt. Steeds meer vormen van medische technologie worden geschikt voor toepassing thuis. De verplaatsing van paramedische en medische handelingen naar thuis brengt nieuwe ethische dilemma’s met zich mee. Dit is een achtergrondstudie voor het signalement ‘Geavanceerde thuiszorgtechnologie: morele vragen bij een nieuwe zorgpraktijk’.

Hoofdvraag

Welke ethische dilemma’s brengt het verplaatsen van paramedische en medische handelingen naar thuis met zich mee?

Ethische discussie

Wie beslist of de behandeling of monitoring in het ziekenhuis plaatsvindt of thuis? Zijn en blijven er reële keuzemogelijkheden ten aanzien van het wel of niet gebruiken van thuiszorgtechnologie? In verband met de gereguleerde marktwerking in de gezondheidszorg: krijgen patiënten toegang tot het hulpmiddel van eigen voorkeur dat aansluit bij hun behoeften? Vormt thuiszorgtechnologie een bedreiging voor de privacy van patiëntgegevens en toegang tot die gegevens?

Doelgroep

Beleidsmakers, politici, zorgprofessionals

Aanbeveling

Er zou meer aandacht moeten komen voor ethiekontwikkeling die gelijk opgaat met technische ontwikkeling. Zowel bij het ontwerpen als bij het dagelijks gebruiken van technologie zou meer aandacht besteed moeten worden aan ethische afwegingen en vragen. Daarnaast lijkt onderzoek naar de specifieke problemen die de overgang naar het gebruik van thuiszorgtechnologie met zich meebrengt noodzakelijk. Om te zorgen dat patiënten de mogelijkheid hebben om te kiezen voor het hulpmiddel van eigen voorkeur, moet een instrument ontwikkeld worden om zorgverzekeraars te stimuleren meer te concurreren op het aansluiten op de behoeften van patiënten. Verder moet de kosteneffectiviteit van thuiszorgtechnologie in kaart gebracht worden en hoe de privacy van patiëntgegevens en de toegang tot die gegevens geregeld is.