Els Borst Lezing

Het CEG organiseert iedere november een lezing waarin een gerenommeerde deskundige spreekt over een ethisch thema of vraagstuk binnen de (gezondheids)zorg. Deze lezing is vernoemd naar Els Borst-Eilers (1932 – 2014). Zij was minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 1994 tot 2002. Als minister stond zij aan de wieg van het CEG. Els Borst-Eilers heeft tijdens haar carrière veel aandacht besteed aan verschillende ethische thema’s. Zoals euthanasie, het stelsel van donorverklaringen en wetenschappelijk onderzoek met embryo’s, geslachtscellen en foetaal weefsel.

Sinds 2013

In oktober 2013 hield Inez de Beaufort, emeritus hoogleraar Gezondheidsethiek aan het Erasmus MC in Rotterdam, in het bijzijn van Els Borst-Eilers de 1e lezing. Dit was ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het CEG. Inez de Beaufort is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de oprichting en ontwikkeling van het CEG.

Els Borst Lezing 2020

De 8e editie van de Els Borst Lezing vond plaats op woensdag 25 november 2020. Vanwege de coronacrisis was dit evenement digitaal. De titel van de lezing was dit jaar 'Ontwrichte zorg - Over het verlies van publieke waarden in de strijd om betere (digitale) gezondheid'.