Prof. dr. A.J. (Jeannette) Pols

Prof. dr. A.J. (Jeannette) Pols

Functie
Vice-voorzitter CEG commissie

Jeannette Pols (1966) is raadslid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Mevrouw Pols is Socrates hoogleraar ‘Sociale Theorie, Humanisme & Materialiteit’ bij de afdeling Antropologie, programma ‘Health, Care and the Body’, aan de Universiteit of Amsterdam.

Pols is Universitair Hoofddocent en Principal investigator bij de sectie Medische ethiek, afdeling Huisartsgeneeskunde aan het Academisch Medisch Centrum (AMC). Ze promoveerde in de empirische ethiek aan de Universiteit van Twente (2004) op het proefschrift ‘Good care. Enacting a complex ideal in long-term mental health care.’ Ze heeft twee doctoralen, een in Sociale Filosofie & Ethiek (1992) en de andere in de Klinische Psychologie (1992), beide aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De kern van Pols’ werk is onderzoek en onderwijs in de empirische ethiek in de zorg. Met behulp van antropologische onderzoeksmethodieken analyseert zij waarden die een rol spelen in de dagelijkse zorgpraktijk spelen. Het accent ligt daarbij op de interacties tussen mensen en technologie. Pols’ werk volgt 3 onderzoekslijnen:

  1. de analyse van ethische en esthetische waarden in sociaal materiele zorgpraktijken;
  2. het articuleren van feitelijke en wenselijke subject posities voor mensen met een chronische ziekte en andere gebruikers van technologie; en
  3. het conceptualiseren van de praktische kennis van patiënten en degenen die met en voor hen zorgen.