Financiële stimulering van orgaandonatie

Datum van publicatie:
12-11-2007

Type:
Signalement

Cluster:

Maatschappij en gezondheidsbeleidVolledige publicatie:

Auteur(s):
Van Dijk, G.; Hilhorst, M.T.

Trefwoorden:
orgaandonatie, altruïsme, vrijwilligheid, gelijke toegang, commercialisering, menselijke waardigheid, autonomie, zelfbeschikking, solidariteit, orgaantoerisme

Aanleiding

Nederland kampt met een klemmend tekort aan organen die beschikbaar komen voor transplantatie. Daarom wordt gezocht naar manieren om dit aantal te vergroten. De `grote donorshow` van omroep BNN in juni 2007 leidde tot veel maatschappelijke aandacht voor orgaandonatie en het Masterplan Orgaandonatie (2008) was in voorbereiding

Hoofdvraag

Is financiële stimulering van orgaandonatie moreel gerechtvaardigd?

Ethische discussie

De spanning tussen een financiële beloning en altruïsme, druk op de vrijwilligheid van de donor, mogelijke exploitatie van armen, en veiligheid van transplantatie doordat potentiële donoren mogelijk medische problemen verzwijgen om in aanmerking te komen.

Doelgroep

Beleidsmakers, politici, professionals, burgers (niet expliciet benoemd)

Aanbeveling

Belonen van orgaandonatie is onder voorwaarden moreel te rechtvaardigen. Voorbeelden van aanvaardbare financiële prikkels voor postmortale donatie zijn het geven van een kleine beloning bij donorregistratie en het belonen van de nabestaanden door het betalen van de uitvaartkosten. Voor levende donoren zou een beloning in de vorm van een levenslange vrijstelling van de ziektekostenpremie het meest passend zijn. De effectiviteit van financiële stimulering moet echter nader onderzocht worden, evenals enkele punten waaronder draagvlak, effect op orgaantoerisme, juridische implicaties en ethische dilemma's die nadere beschouwing verdienen.

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.