De mens centraal? Ethische dilemma’s bij gezondheidsbeleid met goede zorg voor dier en natuur

Hoeveel geiten mag je ruimen om één mensenleven te redden? Moet je mensen wel adviseren om met het oog op hun gezondheid tweemaal in de week vis te eten als dat leidt tot overbevissing? En wat te denken van de negatieve effecten van humane geneesmiddelen op het oppervlakte- en grondwater? Het zijn een paar voorbeelden van ethische kwesties die de aanleiding zijn geweest voor het opstellen van dit signalement.

Aanleiding

De negatieve gevolgen van de gezondheidszorg op het welzijn van dieren en de natuur is een aspect dat onderbelicht is in beleid. Dit signalement is een interdepartementale samenwerking tussen drie raden met een gemeenschappelijk belang in dit onderwerp: de Raad voor de Leefomgeving en de Infrastructuur (RLI), de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

Hoofdvraag

Moet in het volksgezondheidsbeleid meer dan nu het geval is, rekening gehouden worden met de mogelijke negatieve gevolgen voor dieren en de natuur?

Ethische discussie

Mogen gezondheidsbelangen van mensen prevaleren boven de beschermwaardigheid van de natuur? Is een systematische afweging van de belangen van de mens versus die van het dier niet altijd wenselijk? Zijn toekomstige generaties een ijkpunt voor duurzaam gezondheidsbeleid? Hoe zwaar mogen of moeten beleidsmakers het langetermijnargument laten meewegen dat zorg voor ecosystemen en andere diersoorten uiteindelijk goed is voor de gezondheid van onze eigen soort?

Doelgroep

Breed publiek (verder niet expliciet benoemd)

Aanbeveling

De besproken thema's verdienen een plaats in de maatschappelijke en politieke discussie. Rode draad in de discussie zou de vraag moeten zijn op welke manier de afweging tussen de gezondheidsbelangen van mensen versus de belangen van dieren en natuur moet worden vormgegeven.

Auteurs

Beumer, C.; Freriks, A.; van den Hoven, M.; de Jong-Timmerman, M.; Korthals, M.; Martens, P.; Meijboom, F.; Ohl, F.; Reijnders, L.; Stafleu, F.; Verweij, M.; Waelbers, K.; van der Windt, H.J.