Nieuw verschenen signalement: Ver weg en toch dichtbij?

Donderdagmiddag 25 november is, tijdens de week van de reflectie, het CEG-signalement Ver weg en toch dichtbij? Ethische overwegingen bij zorg op afstand verschenen.

Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg heeft het signalement aangeboden aan Jos de Waardt, hoofd afdeling Ethiek, ministerie van VWS.

De meeste telezorg (zorg op afstand) bevindt zich nu nog in een pilot-stadium en is nog een aanvulling op de bestaande zorg. Maar wat te denken van de situatie dat zorg op afstand een groot deel van de nabije zorg in huis zal vervangen? Aan welke voorwaarden moet telezorg als vervanging van nabije zorg voldoen om vanuit ethisch oogpunt aanvaardbaar te zijn? Wat betekent telezorg voor de rolverdeling, keuzevrijheid en verantwoordelijkheid van patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals?