Advies Het belang van wederkerigheid sluit aan bij hervormingen Langdurige zorg

19 juli jl. heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn, een reactie gegeven op het RVZ advies Het belang van wederkerigheid. Gelijktijdig met het RVZ-advies werd een signalement van het Centrum Ethiek en Gezondheid (CEG) gepresenteerd (‘Leefstijldifferentiatie in de zorgverzekering’) dat inging op de vraag of in de basisverzekering rekening moet worden gehouden met leefstijl (‘hogere premie voor rokers).

In de reactie schrijft hij dat het kabinet de richting van het advies en de opgenomen aanbevelingen deelt. Het concept wederkerigheid sluit aan bij de omslag in denken die wordt beoogd met de door het kabinet voorgenomen Hervorming van de Langdurige zorg. Het kabinet onderschrijft de conclusie van de RVZ dat het gaat om het organiseren van vertrouwen in wederkerige solidariteit door mensen meer bewust te maken van en verantwoordelijk te maken voor het algemeen belang.

Veder hoopt en verwacht hij dat er in de toekomst nog veelvuldig debat gevoerd zal gaan worden over de vormgeving van solidariteit nu en in de toekomst.

Lees de volledige kamerbrief