‘Overheid heeft hulp nodig!’

“Adviesraad pleit voor kenniscentrum Ethische vraagstukken” zo kopte Trouw op 8 december 1999 na de verschijning van het advies Ethiek met beleid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg.

In de Troonrede van 2001 werd de oprichting van het CEG aangekondigd:“De voortgang van de medische wetenschap biedt vaak ongekende mogelijkheden, die tevens ethische dilemma’s oproepen. Om dit soort vraagstukken fundamenteel te bestuderen wordt volgend jaar een centrum voor ethiek en gezondheidsbeleid opgericht.”

Zo ontstond in 2003 het Centrum voor Ethiek en Gezondheid!

Over ruim 10 weken is het zover. Dan vieren we op donderdag 10-10 het 10-jarig bestaan tijdens een jubileumsymposium. We kijken naar de opbrengst van 10 jaar CEG en discussiëren over de belangrijkste ethische kwesties van de komende 5 jaar.

Vanaf vandaag blikken we wekelijks terug op de afgelopen jaren met een nieuwsbericht over de hoogtepunten van een CEG jaar. Volgende week, op 8-8, starten we met het eerste jaar: 2003. Welke thema’s werden toen gesignaleerd? Welke waren spraakmakend, grensverleggend en welke zijn nog steeds actueel?