NRC Opinie: De digitale dokter weet niet wie hij voor zich heeft

Maartje Schermer en Lucas Cornips schetsen in NRC Opinie van 12 augustus 2019 de stand van zaken rond het gebruik van kunstmatige intelligentie in de zorg. Technische hulptroepen houden geen rekening met de individuele patiënt en  schetsen te vaak een vertekend beeld, stellen de auteurs. Zij constateren dat er nog een hoop werk verzet moet worden én ethische reflectie nodig voordat patiënt, zorgverlener en maatschappij de vruchten kunnen plukken van zogenaamde medische expertsystemen.

Centrum voor Ethiek en Gezondheid: Digitale dokters - Een ethische verkenning van medische expertsystemen

De digitale dokter weet niet wie hij voor zich heeft. Lees hier de volledige tekst.

Het CEG publiceerde in 2018 het signalement ‘Digitale dokters – een ethische verkenning van medische expertsystemen’. Op verzoek van VWS-minister Bruno Bruins (Medische Zorg) brengt het CEG het komend jaar signalementen uit over de ethische aspecten van wearables en gezondheidsapps, robots en het gebruik van sensoren.