'Levens wegen' wint de NVBe-Jaarprijs 2021

Op 11 juni werd de Nederlandse Vereniging voor Bio-ethiek Jaarprijs 2021 uitgereikt. De eerste prijs ging naar Govert den Hartogh met 'Levens wegen: commentaar op twee draaiboeken' uit de CEG bundel 'Ethiek in tijden van Corona'. U kunt de uitreiking terugkijken.

Levens wegen: commentaar op twee draaiboeken

In het voorjaar van 2020 verspreidde het coronavirus zich snel. Even bestond de vrees dat het aantal IC-bedden (en verpleegkundigen met voldoende expertise) onvoldoende zou zijn om iedere COVID-19- patiënt die daarvoor in aanmerking kwam daadwerkelijk op de IC op te nemen. In allerijl zijn toen 2 draaiboeken ontwikkeld, waarin werd vastgelegd welke patiënten in zo’n noodsituatie voor opname geselecteerd zouden moeten worden. Govert den Hartogh bespreekt de prioritering in dit essay. 

Ethiek in tijden van Corona

Met de komst van het coronavirus werden we in 2020 met nieuwe vraagstukken geconfronteerd. Aan het eind van dat jaar keken we hierop terug. Welke waardenafwegingen hebben zorgverleners, bestuurders en patiënten gemaakt? De essaybundel ‘Ethiek in tijden van Corona’ bevat ethische reflecties op de coronacrisis. De essays zijn geschreven door gastauteurs.