Verslag ideeënwedstrijd 2023

In 2023 organiseerde het CEG de eerste ideeënwedstrijd. Dat was direct een groot succes. Met meer dan 30 inschrijvingen en 5 fantastische genomineerden werd het een spetterende middag. Bekroond met de prijsuitreiking door Jet Bussemaker en een spontane toespraak door demissionair minister Ernst Kuipers.

Verslag van Prijswinnaar Marije Smits

Toen ik me afgelopen zomer inschreef voor de PechaKucha-wedstrijd van het CEG, kon ik me niet voorstellen hoeveel dit traject me zou leren over mezelf en over het maken van een goede pitch. Het leek me ‘gewoon leuk’: stuur je idee op het gebied van ethiek en gezondheid in en maak kans op een presentatie tijdens het CEG Jubileumcongres. Ik ben kinderarts in opleiding in het WKZ in Utrecht en zo vaak kom ik niet in contact met het CEG (gerust: nooit), dus het leek me een leuke manier om kennis te maken. 

Toen ik samen met 4 anderen door de voorselectie kwam en eind augustus de Pecha Kucha-trainingsdag mocht meemaken, bleek pas hoe ingewikkeld zo’n presentatievorm eigenlijk is. 20 slides, elk 20 seconden vertoond, pakkende beelden en een krachtige pitch. Ga er maar aan staan. Het heeft me wat zweet en tranen gekost, maar de trainingsdag van het CEG hielp enorm, en op 26 september stonden we met z’n vijven, enigszins nerveus, klaar voor onze pitches. Ik was onder de indruk van de verhalen van mijn mede-presentatoren. En omdat we elkaar al een beetje kenden, was de sfeer niet zozeer competitief, maar eerder broederlijk: allemaal vonden we het spannend, allemaal hadden we er veel tijd in gestoken.

Na de presentaties overheerste de opluchting: we hadden het geflikt! En de Pecha Kucha’s waren stuk voor stuk vloeiend en werden met vuur gebracht. Nu was het aan de jury. Dat ik aan het einde van de dag als winnaar uit de bus kwam, was een supermooie bonus op een voor mij al geslaagde dag. En toen ik de Pecha Kucha direct nog een 2e keer op het podium mocht doen, dit keer voor een wel heel volle zaal en met demissionair minister Kuipers op de eerste rij, was het een stuk minder spannend dan de 1 e keer. Ik keek nog eens naar mijn ‘Pecha Kucha-maatjes’ van die dag. Zij wisten hoeveel werk er inzat, en nog belangrijker: hoeveel passie er achter elk van onze presentaties steekt. 

Ik ben trots op onze groep en dankbaar voor de kans die het CEG mij gaf op dit podium. Los van alle contacten die ik heb opgedaan, heb ik geleerd mijn verhaal aan te scherpen, het te ontdoen van nodeloze opsmuk en beelden te vinden die echt ondersteunen wat ik bedoel. Wat mij betreft van onschatbare waarde voor de toekomst!


Marije Smits

Beeld: ©CEG
V.l.n.r.: Marije Smits, Lien de Proost, Veerle van der Klei, Nina de Groot en Daniel Kapitan.

Genomineerden

  • Marije Smits - Wie zou moeten beslissen welk kind behandeling mag krijgen in geval van schaarste?
  • Nina de Groot - Zeggenschap bij/over genetische data
  • Daniel Kapitan - Data commons, op een sociaal verantwoorde manier data inzetten voor het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken.
  • Veerle van der Klei - Is er verschil in de wensen van fitte en kwetsbare ouderen in hun wensen m.b.t. persoonlijke behandeldoelen? Bekijk de video 
  • Lien de Proost - Levensvatbaarheid: abortus en extreme prematuriteit. Bekijk de video