Marktwerking en ethiek in de kliniek: stemmen uit de praktijk

In deze achtergrondstudie is aan de hand van interviews in kaart gebracht hoe medisch specialisten van verschillende pluimage aankijken tegen marktwerking in relatie tot de medische beroepsethiek.

Aanleiding

Dit is een achtergrondstudie voor het signalement ‘Economisering van zorg en beroepsethiek’. Het geeft een impressie van hoe medisch specialisten uit de reguliere zorg en uit privé-klinieken economisering van zorg ervaren in relatie tot hun beroepsethiek.

Hoofdvraag

Wat merken medisch specialisten van verschillende pluimage van marktwerking in de gezondheidszorg en voorzien zij mogelijke verschuivingen in beroepsethiek bij meer marktwerking?

Ethische discussie

Door bij verzekerde zorg niet alleen zorgverzekeraars, maar ook zorginstellingen met elkaar te laten concurreren, wordt de medische beroepsethiek op een aantal punten onder druk gezet: - schade aan de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt doordat financiële in plaats van medische argumenten bij de behandeling de hoofdrol gaan spelen - schending van het principe van rechtvaardigheid bij ongelijke toegankelijkheid tot medisch noodzakelijke zorg - vrije artsenkeuze is niet langer mogelijk - de verleiding tot onnodige of risicovolle behandelingen of diagnostiek bij door patiënten zelf te betalen verrichtingen

Doelgroep

Overheid, politici, zorgverleners, zorginstanties

Aanbeveling

In deze achtergrondstudie worden geen aanbevelingen gedaan.