Terminale sedatie

Het is van belang dat bij terminale sedatie geen fundamentele waarden en normen worden geschonden en ook verder zorgvuldig wordt gehandeld. In dit signalement wordt aangegeven dat de mogelijkheden om dat te kunnen bewaken en bevorderen groter worden als terminale sedatie die op aanvaarde medisch-professionele gronden kan worden verantwoord, door de beroepsgroep zelf aan de hand van de medisch-professionele standaard wordt gereguleerd.

Aanleiding

Terminale sedatie is het in diepe slaap brengen van een patiënt, in de verwachting die tot aan diens overlijden te handhaven. Terminale sedatie wordt relatief vaak uitgevoerd en neemt soms de vorm van euthanasie aan. Er is discussie over de vraag of terminale sedatie niet onder het toetsingsregime voor euthanasie moet worden gebracht. Er bestaat echter nog veel onzekerheid en beperkt inzicht in de klinische praktijk van terminale sedatie.

Hoofdvraag

Hoe kan aan de onzekerheden rondom terminale sedatie tegemoet worden gekomen en wat betekent dit voor het beleid? (afgeleid)

Ethische discussie

Wanneer kan terminale sedatie worden gekwalificeerd als `normaal medisch handelen`? Wanneer is terminale sedatie ook goede zorgverlening?

Doelgroep

Beleidsmakers, politici, professionals, patiënten (niet expliciet benoemd)

Aanbeveling

Transparantie en toetsbaarheid zijn een eerste voorwaarde. Het verdient aanbeveling normaal medisch handelen met een levensbekortend effect niet meer af te bakenen aan de hand van de intentie van de arts, maar dit te doen op grond van aanvaarde medisch-professionele gronden zoals medische indicatie, informed consent, subsidiariteit en proportionaliteit. Daarnaast is aanvullend onderzoek nodig naar de klinische praktijk.