Geslachtscellen uit het lab: een ethische verkenning van in-vitrogametogenese als nieuwe voortplantingstechnologie

Welke ethische en maatschappelijke vragen roept de nieuwe technologie IVG (in-vitrogametogenese) op?

Aanleiding

Steeds meer deskundigen vragen aandacht voor snelle ontwikkelingen op het gebied van het kweken van geslachtscellen: IVG (in-vitrogametogenese). Nu gaat het nog om dierproeven, maar er is alle reden na te denken over de wenselijkheid en mogelijke gevolgen van IVG voor individu en samenleving.

Ethische discussie

Willen we de technische mogelijkheden voor het krijgen van kinderen verruimen? Als dit veilig en effectief zou kunnen, wat betekent dat dan voor andere voortplantingstechnieken? Hoe verhouden de reproductieve belangen van wensouders zich tot andere belangrijke waarden, zoals gezondheid en welzijn van toekomstige kinderen? Wat doet het met een kind om genetisch verwant te zijn aan slechts één ouder of juist aan meer dan twee ouders? Welke proportionaliteitsafwegingen spelen een rol? Leidt IVG tot een ‘democratisering van de voortplanting’, oftewel wordt voortplanting mogelijk voor iedereen?

Belangrijkste aanbevelingen en kernboodschap

IVG (in-vitrogametogenese), en in het bijzonder bepaalde toepassingen daarvan, roept een reeks nieuwe vragen op. Vooral wat betreft het welzijn van resulterende kinderen. Het gaat nu nog om dierproeven, maar het is volgens onderzoekers een kwestie van tijd voordat een doorbraak bij mensen te verwachten is. Aangezien het veld zich zo snel ontwikkelt en een groeiend aantal experts benadrukt dat deze nieuwe technologie een grote impact zou kunnen hebben op de samenleving, is dit het moment om te discussiëren over de wenselijkheid en de gevolgen van IVG voor individu en maatschappij.

Kernboodschap:
Ethische reflectie is noodzakelijk op de komst van geslachtscellen uit het lab (IVG). IVG zou, wanneer veilig toegepast bij mensen, het krijgen van een genetisch (gezond) eigen kind mogelijk maken voor een grotere en meer diverse groep wensouders dan bestaande vruchtbaarheidsbehandelingen (single, postmenopauze, gelijk geslacht, meerouderparen). Meer dan bij andere vruchtbaarheidstechnologie moeten de reproductieve belangen van wensouders in verhouding staan tot de gezondheidsrisico’s en het welzijn van toekomstige kinderen.

Auteurs

S. Van der Hout
L. Cornips