Els Borst lezing 2023

De 10e Els Borst Lezing vond op dinsdag 26 september 2023 plaats tijdens het 20 jaar CEG jubileumsymposium. Onderdeel hiervan was de CEG-ideeënwedstrijd.

Ernst Kuipers in de Els Borst Lezing - waarom betalen de vervuilers van onze volksgezondheid niet ook mee aan de schade die ze aanrichten?

Demissionair minister Ernst Kuipers stelde in de 10e Els Borst Lezing dat vervuilende bedrijven mee kunnen betalen aan de gezondheidsschade die ze veroorzaken: ‘waarom betalen de vervuilers van onze volksgezondheid niet ook mee aan de schade die ze aanrichten? Philip Morris, Chemours, Tata Steel – al decennia verspreiden ze giftige stoffen onder onze bevolking. De kankeratlas laat ons zien wat de gevolgen daarvan zijn. En McDonalds, Haribo en Coca-Cola weten heel goed dat hun producten ongezond zijn. Wat mij betreft gaan al deze bedrijven meer belasting betalen dan ze nu doen.’

Bekijk de video op Youtube

10e Els Borst Lezing andere sprekers

Omdat het dit jaar de 10e keer was, waren er naast Ernst Kuipers nog twee sprekers: Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek en Teun Toebes, zorgvernieuwer. Ook zij gingen in op schaarste vanuit een filosofische en praktische blik. 

Ingrid Robeyns is hoogleraar Ethiek van Instituties aan het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht. "Welke inzichten en gezichtspunten mogen niet ontbreken, zodat het gesprek over de toekomst van de zorg echt democratisch en geïnformeerd is". 
Bekijk de video op Youtube

Teun Toebes strijdt al jaren voor een betere wereld voor mensen met dementie, omdat hij vindt dat ieder mens recht heeft op de best mogelijke levensstandaard, ongeacht leeftijd of diagnose. Tijdens zijn Els Borst Lezing zal hij niet alleen ingaan op de nodige verandering en de manier waarop we naar elkaar kijken, maar juist ook op hoopvolle vormen van samenleven.
Bekijk de video op Youtube 

CEG 20 jaar jubileumsymposium

De Els Borst Lezing was dit jaar onderdeel van het CEG jubileumsymposium over schaarste in de gezondheidszorg. Wat mogen we vragen?, was het centrale thema. Op tal van manieren werd ingegaan op de grenzen waar we tegenaan lopen, waar het gaat om geld, personeel, maar ook de gezondheid van de planeet.